Småtimmarsintervju (Del 1)

Min spoken word- karriär kanske började och slutade i mitt förra inlägg, känslan av er obegriplighet kändes i luften ända här nere vid sundet. Jag får väl hålla mig till mina framgångsrika intervjuer.

När jag inte gick runt och diktade längst vinrankorna på Visingsö producerade jag nämligen en stor intervju med fotbollsansvarige Lasse ”I´ll Gigante” Olsson och ekonomipamp Jens Forneng*.

 

Vi tar oss tillbaka till lördagskvällen på Visingsö, klockan har passerat tolv och de flesta ligger till sängs. På min vandring genom anläggningen träffar jag en utmärglad och belåten Cederulf som snart med en pillejamare i magen låter Johnny Blunder ta honom med på äventyr i drömmarnas stad där taktiska system och fasta situationer inte är något att oroa sig för. I Brun 7, det vill säga ”styrelserummet” lyser lampan än. Jag knackar på dörren. ”KOD?”, får jag till svar. ”Herregud, är det kodat här?”, tänkte jag men vet samtidigt hur en journalist av min kaliber alltid måste vara beredd på sådana här kniven-mot-strupen-situationer. Jag tar mig samman. Efter drygt trettiofem minuter knäcker jag koden ”Mjällby”. Trettiofem minuter senare är intervjun igång. Jens sitter febrilt trycker i sig sockerpiller från sin PEZ- behållare med stirriga ögon. Lasse sitter med diverse amorteringar och skakar på huvudet och torkar av svetten i nacken med näsduken med jämna mellanrum.

Från hörnet sticker två rakade stubbar med respektive 48:or ut. ”Gruffe har fortfarande mardrömmar om grusplaner och den kalla vintern, han vill inte sova ensam”, säger Jens. Jag nickar förstående. Längst väggen står pärmar uppradade och i mitten sitter kontraktet som säkrades inramat på väggen, men det känns längesen nu. Hur ser ni på tiden efter förra säsongen hur har det sett ut?

 

Lasse: - Det är väl ingen hemlighet att det sportsligt har sett lite krångligt ut under försäsongen med framförallt besvärliga väderförhållanden. Samtidigt finns det mycket positivt som klart väger över de negativa aspekterna på inledningen av 2010 om man ser till klubben i stort.

Jens: - Jag instämmer.

 

Berätta vad händer i klubben som vi vanliga dödliga inte ser och vad som inte kommer i tryck i medierna?

Lasse: - Vi har tillsatt en ny styrelse för det första, vilket känns jättebra. Det stora maskineriet och energin utanför planen läggs just nu på Öfvre IP.

 

Lasse tar fram en stor pappersrulle som han sedan tejpar upp på väggen, det är en planlösning. Han ställer sig upp och börjar peka med hela handen:

-          Omklädningsrum med golvvärme, dimmers i hela huset, enhetlig tapet, eldrivna persienner …

 

Medans Lasse stolt och noggrant går igenom anläggningen kvadratmeter efter kvadratmeter pratar jag med Jens utan att på något sätt ignorera Lasse:

-          Styrelsen består av välkända namn vars förankring främst är inom släkt och familj. Nya ordföranden Thomas Olsson är exempelvis bekant från förut.

 

Vad kommer detta innebära för oss spelare, kommer styrelsen på något sätt direkt påverka det fotbollsmässiga?

Jens: - Nej inte alls, Jonas kommer fortfarande ha hand om det fotbollsmässiga och vi har stort förtroende för hans arbete kring laget. Däremot vilket alltid har varit ett signum för klubben, så vill vi se en underhållande och offensiv fotboll.

Lasse: - … och så kommer vi installera isbad som exempelvis används av Engelska landslaget för rehabilitering. I början kommer vi däremot byta om på klassisk mark vid Stommens IP och Mosjö skolan.

Diskussionen svävar ut om tiden på Stommen, ”Planen lutade så mycket att man kunde sätta sig upprätt med planen ryggstöd vid sidlinjen när man skulle sola och käka glass”, säger Lasse. Bygget Öfvre IP kommer givetvis vara en följetång under hela sommaren och hösten här på bloggen.

 

Andra nyheter inför säsongen är givetvis övergångsfönstret, sammanfatta vad har hänt?

Lasse: - Vi har värvat bra. Angelo Da Silveria från ÖSK Söder, Martin Duberg från Nedre, Högman gör efterlängtad comeback, Tom Oleson från Arboga Södra …

Jens: - … Angelo ser riktigt bra ut. Sen har vi Kihlgård på gång också.

Lasse: - Nej Jens, det har vi inte alls. Han är inte på långa vägar klar och vi vet inte hur det kommer gå där. (Två dagar senare var även Christoffer Kihlgård från ÖSK Söder klar för Öfvre).

 

En möjlig läcka i styrelsen blev snabbt igentäppt. Men visst har det funnits fler ryktesspridningar, exempelvis FK- Kenny som dök upp redan inför förra säsongen vad hände där?

Jens: - Han var inte speciellt aktuell i år kanske, men det är ett exempel på där Kumla kan visa sina ekonomiska muskler och erbjuda spelare guld och gröna skogar. En tung förlust i Emanuel Dogan är ett annat exempel på där plånboken inte räcker till. Men det är en spelare vi hoppas kommer tillbaka, där också herr Olsson nickar instämmande.

 

Vad söker vi typ av spelare i klubben? Vilka egenskaper söker vi efter när vi ger oss ut på jakt efter nya spelare?

Lasse: - Lojalitet, personlighet …

Martin Duberg springer förbi fönstret i vårnatten och ser oss genom rutan, varpå han inte kan låta bli att dra ner brallorna och trycka upp skinkorna mot rutan.

-          … social kompetens, helyllestuket liksom. Jag har ju själv scoutat Duberg under en längre tid. Han kommer växa.

 

Viktigt att lägga till är att Öfvre Adolfsbergs profilering med spelare från närområdet, även om den inte är avsiktlig. Öfvre den klubben i Adolfsberg med flest seniorspelare från närområdet. Adolfsbergs IK har åtta presenterade i sin trupp varav två juniorer, Öfvre Adolfsberg har elva spelare och ingen egen ungdomsakademi. Den kontroversiella övergången Nedre till Öfvre har alltid varit en het potatis där Kristoffer Kindgren faktiskt var först att ta klivet om jag minns rätt, Duberg nu senast. Finns det något mer att hämta därifrån?

Lasse: - Vi har för det första inte dragit över någon, det brukar komma av sig självt. Men i dagsläget finns det väl ingen aktuell spelare Jens?

Jens: - Nej inte direkt, tråkigt att Nedre har tappat sin själ …

Lasse: - Själlöst och hjärtlöst.

Hur är relationen nere på Mörners mellan områdets två överhuvuden Olsson – Mauroy? När ni kommer samtidigt in i Parkhallens kö, kassa tre, vem är det som får vika undan eller byter kö?

Lasse: - Det där är bara sådant som ni journalister har konstruerat. Det finns inget agg mellan mig och Claes, han bjöd mig faktiskt på middag när jag brutit benet. Jag och Anders åkte till Lugnet och det var en trevlig tillställning. Så det där har du inget för. Det är en artig och korrekt herre, han är kanske inte alltid så glad i övergångsförhandlingar men det kan man ju förstå …

 

Del två kommer i veckan eller när det finns tid, håll ut. Här har ni ett smakprov:

”… det där är fortfarande ett polisärende som ironiskt nog ligger på Johan Åwalls bord fick vi höra i veckan. Men det är klart att det var jävligt obehagligt”.

 

*(Vid ett flertal tillfällen under helgen försökte jag komma i kontakt med Victor Bladh-Nilsson som sitter i valberedningen i Öfvres nya styrelse utan resultat, eventuella kompletteringar kommer ske då Bladh – Nilsson skickat ett utkast till sin assistent om kommentarer till intervjun).


Utkast: Feb. 28, 2013


Utkast: Feb. 28, 2013


RSS 2.0